VARILNI APARATI CO2 | INVERTERSKI VARILNI APARAT – UGODNO

Varilni aparati so za domačo in profesionalno rabo zelo priročni, saj lahko z njimi z lahkoto spojimo dva različna materiala. To nam pride še posebej prav v medicinski, avtomobilski in letalski industriji, izdelavi nakita in podobno. Na voljo je več različnih klasičnih in inverterskih varilnih aparatov, ki se med seboj precej razlikujejo.

Svetujemo vam, da se pred nakupom pozanimate, kateri je najbolj primeren za vrsto varjenja, s katero se najpogosteje srečujete. Da ne bi kupili popolnoma napačne naprave, ki za vaše delo sploh ni priporočljiva, smo za vas zbrali nekaj priročnih nasvetov.

Inverterski varilni aparat

Inverterski varilni aparat

MIG MAG varjenje

Najbolj pogosta izbira tako profesionalnih kot amaterskih varilcev je varilni aparat CO2. Delo z njim je zelo enostavno, saj uporabljamo neoplaščeno elektrodo, ki jo stalimo v zvar. To pomeni, da nam materiala za zvar ni potrebno dodajati.

Zakaj pa se varilni aparat imenuje CO2? Ker delo poteka z uporabo čistega argona ali pa kombinacije plinov (argon in CO2 ali pa argon in kisik). Če se vam zdi, da je MIG MAG varjenje najbolj primerno za delo, ki ga boste opravljali, bodite pozorni na oznako CO2. Slednja označuje, da je varilni aparat namenjen varjenju s tem plinom ali pa lahko med varjenjem uporabljamo tudi druge zaščitne pline.

Takšen stroj vam priporočamo, če z varjenjem še nimate veliko izkušenj ali pa bi radi delo opravili hitro in enostavno. Primeren je sicer za varjenje praktično vseg,a kar si zaželite, saj MIG omogoča varjenje tanjših materialov, MAG pa debelejših. Takšen varilni aparat je sedaj dostopen že po zelo ugodni ceni.

MIG MAG varjenje

MIG MAG varjenje

TIG varjenje

V primerjavi s prej opisanim postopkom oz. varilnimi aparati CO2, pa je TIG varjenje malce zahtevnejše. Ker ne uporabljamo neoplaščene elektrode, temveč Wolframovo elektrodo, je potrebno material za zvar dodajati ročno. V praksi to pomeni, da moramo biti malce bolj spretni, ker moramo v eni roki držati gorilnik, v drugi pa dodajni material. Če ste s klasičnimi ali inverterskimi varilnimi aparati že delali, vam sicer tudi delo s tovrstno napravo ne bi smelo predstavljati večjih težav.

Za tovrstno varjenje se najpogosteje odločajo tisti, ki si želijo natančnega, nadpovprečno trdnega zvara. V primerjavi z varilnimi aparati CO2 je slednji veliko natančnejši. Tako klasični kot inverter varilni aparati TIG so primerni za varjenje vseh vrst barvnih kovin ter nerjavnega jekla. Posledično so zelo priljubljeni v letalski in avtomobilski industriji.

Pomembna prednost tovrstnih naprav je tudi, da omogočajo delo z enosmernim (DC) in izmeničnim (AC) tokom. Z izmeničnim lahko varimo aluminij, magnezij ali pa njune zlitine, medtem ko lahko pri enosmernem varimo vse razen omenjenih barvnih kovin.

TIG varjenje

TIG varjenje

Varilni aparati CO2 ali TIG? Kakšne so razlike?

Preden se dokončno odločite za nakup enega izmed njiju, naj vam damo še nekaj nasvetov. Če se z varjenjem ukvarjate več ali manj le v domači delavnici, je za vas mogoče bolj pametna izbira varilni aparat CO2, ki omogoča MIG MAG varjenje. Z njim je delo enostavno in predvsem hitro, kar za TIG varjenje ne drži. Zvari sicer niso tako natančni in trdni, a so še vedno zelo kakovostni. Tudi, če se z varjenjem ukvarjate bolj profesionalno, je to odlična naprava, ki vas s svojo praktičnostjo zagotovo ne bo razočarala.

Kot že omenjeno, moramo pri varilnih aparatih TIG sami dodajati material za zvar. Posledično je njihova cena v primerjavi s varilnimi aparati CO2 nižja. Če torej iščete najcenejšo napravo za varjenje, je TIG boljša izbira. Delo z njim je sicer počasnejše, a je zato končni izdelek narejen s precizno natančnostjo.

Če še vedno niste povsem prepričani, katerega izbrati, je najbolje, da se obrnete na podjetje Pretent. Zaposleni imajo ogromno znanja o tovrstnih napravah, zato se bodo z vami z veseljem pogovorili in svetovali.

Varilni aparat MIG

Varilni aparat MIG

Inverterski varilni aparat

Ste pri svojem delu zelo mobilni in pogosto varite na različnih lokacijah? Potem vam toplo priporočamo nakup inverterskega varilnega aparata. Slednji je prenosljiv, zato ga lahko brez težav vzamete s seboj na različne lokacije. Zanj je značilno, da je v primerjavi s klasičnim precej lažji, zato je delo z njim enostavnejše.

Ker ga lahko enostavno premikamo in obesimo na ramo, številni z njim varijo tudi več zaporednih ur naenkrat. To je pri klasičnih precejšen izziv. Inverterskega varilnega aparata CO2 oz. MIG MAG ali TIG pa vam ne priporočamo le zaradi majhne teže, temveč tudi zaradi vrhunske programske opreme. Ker je res zelo zmogljiv, vas bo zagotovo povsem navdušil.

MIG MAG ali TIG varjenje?

MIG MAG ali TIG varjenje?

Kateri varilni aparat izbrati – inverterski ali klasični?

Ko ste se odločili, katera vrsta varilnega aparata (CO2 ali TIG) je za vas najprimernejša, pa se je potrebno odločiti tudi, ali izbrati klasičnega ali inverterskega. Odločitev je vse prej kot enostavna, saj sta oba zelo zmogljiva. Če ga boste potrebovali tako v domači delavnici, kot na gradbišču ali pri montažnih delih, je najbolje, da izberete inverterskega, saj je prenosljiv. Pred nakupom vam sicer vseeno svetujemo, da strokovnjakom zaupate, kaj najpogosteje varite, saj le tako ne boste kupili naprave, ki bi se kasneje izkazala za neuporabno.

PRETENT d.o.o., Cesta na Brdo 85, 1000 Ljubljana, Slovenija
DELOVNI ČAS:
Od ponedeljka do petka od 7:00 do 16:00 ure.

© 2020 PRETENT podjetje za proizvodnjo regulacijske tehnike in trgovino, d.o.o. | Vse pravice pridržane |

cookie icon
Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki