PRENOSNI VARILNI APARATI: KATERE TIPE POZNAMO?

Prenosni varilni aparati so naprave, ki so namenjene varjenju – spajanju dveh ali več materialov v eno, nerazdružljivo enoto. To se lahko doseže s pomočjo toplote, pritiska ali kombinacije obeh, pri tem pa se lahko tudi dodaja material, kar pa ni nujno. Te naprave se nahajajo v različnih izvedbah, pri čemer vsaka služi svojemu namenu in je optimizirana za spajanje različnih vrst materialov pod različnimi pogoji.

Med seboj se razlikujejo po vrsti in moči varjenja, ki se merijo v amperih (A), mobilnosti (teža, velikost in ergonomija), viru napajanja ter nekaterih dodatnih funkcijah, kot so nastavljiva amplituda, plazemsko rezanje, avtomatsko uravnavanje varilnega toka, napredne kontrole in tako naprej. Vrste teh naprav so tako prilagojene tudi za različne stopnje težavnosti.

prenosni-varilni-aparati

prenosni-varilni-aparati

Varilni aparat na elektrode

Prenosni varilni aparati, ki delujejo večinoma na oplaščene volframove elektrode oziroma MMA (manual metal arc) in za spajanje dveh materialov lahko uporabljajo tako enofazni kot trofazni tok. Primerni so za delo znotraj objektov in na terenu, lahko pa so priklopljeni na dolge priključne kable ali neposredno na generator. Najpogosteje se uporabljajo za spajanje aluminija, pri čemer je potrebna visoka natančnost. Na voljo so tako večje naprave za spajanje z elektrodami, kot tudi manjše, kar pomeni, da lahko z njihovo pomočjo spajamo materiale tako za domačo rabo kot za profesionalno industrijsko rabo.

Prednosti in slabosti prenosnih varilnih aparatov na elektrode

Prenosni varilni aparati, ki delujejo s pomočjo elektrod, imajo mnoge prednosti pred drugimi tipi (MIG MAG varilni aparati, polnjena žica in TIG). So energijsko zelo varčni, omogočajo pa tudi nekatere naprednejše funkcije, kot so antistick. To pomeni, da elektroda ne začne žareti, v primeru da se prilepi. Prav tako je zaželjena funkcija tega tipa aparata hot start, ki je namenjena lažjemu začetku varjenja, kar doseže tako, da naprava za kratek čas spusti večji tok, to pa se odrazi v lažjemu vžigu. Tehnologija arcforce omogoča optimalne lastnosti spajanja z več tipi elektrod, da ti ne povzročajo kratkih stikov, saj se napetost glede na oddaljenost elektrode od obdelovalca spreminja.

varilni-aparat-na-elektrode

varilni-aparat-na-elektrode

Slabosti tega tipa aparat za spajanje pa so omejena uporabnost za različne materiale, pri čemer nerjaveče jeklo in bakrove zlitine zahtevajo nekoliko drugačen postopek spajanje. Prav tako so estetske lastnosti tega tipa nekoliko slabše, saj elektrode povzročajo več izbrizganih isker, razlitja materiala in nekoliko več vidnih varilnih šivov. Prav tako sta omejena natančnost in nadzor spajanja, postopek varjenja pa traja nekoliko dlje.

 

Varilni aparati mig mag: opis, prednosti in slabosti

Prenosni varilni aparati, ki delujejo s pomočjo tehnologije mig mag oziroma CO2, za spajanje uporabljajo elektroobločni postopek z zaščito plinov s taljivo elektrodno žico, ki služi kot dodajni material. Pri mig postopku se uporablja interni plin argon, pri mag postopku pa se kot zaščitni plin uporablja aktivni CO2, ali pa mešanica ogljikovega dioksida in argona.

Glavne prednosti te vrste naprave za spajanje so, da se ga je najlažje naučiti, torej je zelo primeren za začetnike, hitrost varjenja pa je zelo visoka. Primeren je za delo tako s tanko kot z debelo kovino, omogoča pa zelo čiste in precizne zvare. Je cenovno najbolj ugodna in tudi najbolj razširjena tehnika spajanja. Slabosti te metode pa so potreba po zaščitnem plinu in posledično večja občutljivost na okoljske dejavnike, kot so veter, zato se ta metoda spajanja načeloma ne uporablja na prostem. Ena izmed slabosti v primerjavi z elektrodami je manjša penetracija varjenega spoja, kar lahko vpliva na njegovo trdnost.

 

Varilni aparati tig omogočajo večji nadzor nad zvarom

Prenostni varilni aprati, ki delujejo s pomočjo tig tehnologije (Tungstein inert gas), uporabljajo neoplaščeno volframovo elektrodo. Uporablja se za varjenje legiranega jekla s pomočjo izmeničnega toka ter pozitivnim polom na elektrodi, za spajanje barvnih kovin s pomočjo električnega toka ter negativnim polom na elektrodi ter za aluminijeve, magnezijeve in bakrove zlitine. Za zaščito vara pred oksidacijo se prav tako uporablja zaščitni plin, kot je helij ali argon.

V primerjavi z drugimi metodami tig spajanje omogoča mnogo večji nadzor nad zvarom, prav tako pa omogoča tudi močnejše in bolj kakovostne zvare, ki so tudi estetsko bolj dovršni. Večinoma se uprablja za spajanje tanjših materialov, za razliko od mig mag pa se pri tig tehnologiji netaljiva volframova elektroda ne izrabi. V primerjavi z drugimi tehnologijami omogoča tudi obdelovanje več vrst kovin. Slabosti omenjene metode so precejšnja zahtevnost in počasen postopek varjenja, ki ga je bistveno težje obvladati v primerjavi z ostalimi metodami.

varilni-aparati-tig

varilni-aparati-tig

 

Oprema za varjenje: glede na kaj jo izbrati?

Pri izbiri aparatov za spajanje kovin obstaja nekaj faktorjev, po katerih se orientirati, saj ima vsak izmed teh strojev svoje prednosti, slabosti in namen. Najprej je potrebno razmisliti o kakovosti zvara, pri čemer je TIG najboljša izmed rešitev. Nato se je potrebno vprašati o pogojih spajanja, pri čemer obstaja velika razlika med zunanjo in notranjo uporabo.

Eden izmed najpomembnejših faktorjev je debelina kobin, pri čemer so mig ali tig naprave primernejše za bolj tanke kovine. Stopnja zahtevnosti tudi določa ustreznost izbranega aparata, pri čemer je mig varilec primeren bolj za začetnike, tig pa za profesionalce.

PRETENT d.o.o., Cesta na Brdo 85, 1000 Ljubljana, Slovenija
DELOVNI ČAS:
Od ponedeljka do petka od 7:00 do 16:00 ure.

© 2020 PRETENT podjetje za proizvodnjo regulacijske tehnike in trgovino, d.o.o. | Vse pravice pridržane |

cookie icon
Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki